14 Aralık 2014 Pazar

ÇAMAŞIR SUYU

ÇAMAŞIR SUYU
Hipoklorit: Formülü ClO- olan iyon yapıdaki bir köktür. Bu kök, kimyasal kararsızlığından ötürü yaptığı bileşiklerde her zaman bir elektron alır. Hipoklorit daha çok hipokloröz asit (HClO) eldesinde kullanılır. Bunun yanınada közmetik ürün, dezenfektan ve ağartıcı ürün formüllerinde de bu köke rastlanır. Negatif yapısından ötürü alkali metallerle kararlı bileşikler oluşturur. Bu kararlı bileşiklerini şöyle sıralamak mümkün:

Sodyum Hipoklorit: Çamaşır suyunun asıl yapısını oluşturan sodyum hipoklorit Na+ClO-  kararlı yapısındadır.  Sodyum Hipoklorit (Çamaşır Suyu, Hypo) (NaClO); Günlük hayatta beyazlatma amaçlı kullanılan bir tuzdur. Bu tuz şu şekilde elde edilir:

  2NaOH + Cl2 ---->   NaCl + NaClO + H2O

Lityum hipoklorit ve kalsiyum hipoklorit gibi kimyasal bileşiklerin elde edilmesinde kök olarak kullanılır. Ayrıca hipoklorit kökler manganı (Mn) oksitler ve permanganatı (MnO4)- oluşturur.

16 H3O + + 2 MnO4 + 10 Cl → 2 Mn2+ + 5 Cl2 + 24 H2O
6 H+ + 2 MnO4 + 5 HCOOH → 8 H2O + 2 Mn2+ + 5 CO2
4 OH + 2 MnO4 + 3 C2O42− → 2 MnO2 + 6 CO32− + 2 H2O
3 OH + 2 MnO4 + HSO3 → 2 MnO42− + SO42− + 2 H2O

 Hipokloritin; organik bileşiklerle ekzotermik tepkimesi sonucunda biyolojik yanıklar oluşturur. Bu nedenle hipokloritin temizlik ürünlerinde seyreltik olarak kullanılmasına izin verilir.

FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
Görünüm ve Koku : Açık, yeşilimsi sarı renkli, karakteristik kokulu bir sıvıdır.Bozulma Durumu: Sodyum Hipoklorit çözeltileri, kolay bozunabilme özelliğine sahiptirler. Sodyum Hipoklorit’in bozunmasının niteliği ve bozunma hızı pek çok etkene bağlıdır.
Ancak bunlar arasında en önemlileri şunlardır :
Ø  Hipoklorit konsantrasyonu
Ø   Sıcaklık
Ø   Işık
Ø   Ürün içindeki bazı metal safsızlıkları
Yüksek konsantrasyondaki hipoklorit çözeltileri, düşük konsantrasyonda olanlara göre daha hızlı bozunurlar. Sıcaklık ve ışık, bozunma hızını artırır. Ürün içindeki safsızlık olarak bulunabilecek bakır, nikel, kobalt, demir gibi metaller oksijen çıkışıyla
sodyum hipokloritin bozunmasını hızlandırırlar.

 
SODYUM HİPOKLORİT KULLANIM ALANLARI
Sodyum Hipoklorit kullanan sektörler den bazıları şunlardır ; 
• Temizlik sektöründe ağartıcı malzeme olarak sodyum hipoklorit kullanılır.
 
• Temizlik malzemeleri imalatında (özellikle çamaşır suyu) Sodyum Hipoklorit kullanılır.
• İçme suyunun dezenfekte edilmesinde Sodyum Hipoklorit kullanılır. Su şartlandırma.
• Atıksu arıtmalarında arıtma sonunda dezenfekte amaçlı Sodyum Hipoklorit kullanılır.
• Havuz sularının dezenfekte edilmesinde Sodyum Hipoklorit kullanılır.
• Değişik sektörlerde ve değişik alanlarda defenfekte amaçlı Sodyum Hipoklorit kullanılır.


TAŞIMA, KULLANIM VE DEPOLAMADA DİKKAT EDİLECEK KONULAR


1) Taşıma ve kullanım sırasında gözlük, yüz maskesi, eldiven, çizme ve koruyucu giysi gibi KKD kullanılmalıdır.
2) İnsan dokularına karşı etkili olduğundan Sodyum Hipokloritin deri ile teması halinde yanma söz konusudur. Bu nedenle cilde Sodyum Hipoklorit teması durumunda bulaşan tüm giysiler çıkarılmalı ve etkilenen alan, bol su ile yıkanmalıdır.
3) Eğer kızarma, ağrı veya su toplama görülürse bir doktora başvurulmalıdır.
4) Gözle temas halinde ise göz kapaklarını açık tutarak, gözleri bol miktarda su ile en az 15 dakika yıkamalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.
5) Eğer ağız yoluyla Sodyum Hipoklorit alınmış ise ağız bol su ile yıkanmalı ve hastaya su içirilmelidir. Hasta kusturulmaya çalışılmamalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.
6) Buharlarının teneffüsü söz konusu olmuşsa hasta mümkün olduğu kadar çabuk temiz havaya çıkarılmalıdır. Eğer teneffüs zayıflamış veya durmuş ise suni teneffüs uygulanmalı ve hemen bir doktora başvurulmalıdır.
7) Sodyum Hipokloritin asitle karışması halinde çok ciddi etkileri olan toksit KLOR (Cl-açığa çıkar. Bu gibi durumlarda :
> Etkilenen alandan uzaklaşılmalı,
> Klorun çıktığı noktaya göre rüzgarı arkaya alacak bir durumda bulunulmalı,
> Gerekli olmadıkça açığa çıkan klorun etkisinde olan bölgeye girilmemeli, eğer gerekiyorsa bu bölgeye oksijen tüplü koruyucu giysi ile girilmelidir.
Klor gazına maruz kalınması halinde:
> Klor bulaşmış giysiler varsa bunlar hemen çıkarılmalı,
> Hasta temiz havaya çıkarılarak rahat ve sıcak tutulmalı ve sıcak su dolu bir kaptan buharlı havayı teneffüs etmesi sağlanmalı,
> Teneffüs zayıflamış veya durmuşsa suni teneffüs yaptırılmalıdır.

ersin.atay@hotmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder